keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Musiikilla vai ilman?

Keskittyminen kotona on vaikeaa. Minun tapani tehdä matematiikan laskuja on katsoa tv:tä, naputtella kännykkää, selailla nettiä, syödä, höpötellä avomiehelle ja silitellä kissoja samalla. Jos iskee väsynyt olo, laitan taustalle vielä soimaan metallimusiikin parhaimmistoa. Se piristää ja aiheuttaa lisäksi pään nyökyttelyä, sekä sormien, että jalkojen rytmistä naputusta.

Opiskelu voi oikeasti toimia paremmin, kun on häiriötekijöitä ympärillä. Kaikesta häiriöstä tulee keskittymiseen jollaintapaa hieman enemmän haastetta. Opiskelu ei ole niin puuduttavaa, kun samalla ympärillä on kaikenlaista viihdettä. Myös pieni paniikki toimii samoin. Kun opiskelee viimetipassa, tulee siitä pakkoa ja usein minulla parhaat tulokset ovat tulleet silloin. Toisin on taas silloin, kun opiskeluaihe on hankala ja kun on hieman hermostunut suoriutumisestaan. SIlloin ei häiriötekijöistä enää ole hyötyä, vaan kaikki alkaa ottamaan päähän tosissaan. Musiikki, tv, tietokone, kännykkä, mies, eläimet ja sekainen asunto ärsyttävät! Asunto pitää siivota, mies karkottaa ulos talosta, laitteet sulkea ja kun nämä on saanut tehtyä, hukkaan heitetty opiskeluun käyttämätön aika ja jäljellä oleva aika saa stressaantumaan vielä entisestään.

Päivän opiskelukiintiön täyttämiseen en tarvitsisi kuin pari tuntia illassa ja sitten voisin olla tyytyväinen saadessani jotain aikaan. Tiedostan tämän, mutta jotenkin toistan samaa kaavaa kerta toisensa jälkeen. Kotiin tullessa kaikki mahdolliset sähkölaitteet päälle ja eikun opiskelemaan!

Olen opiskellut suurimman osan elämästäni ja edelleen etsin sitä parasta opiskeluympäristöä. Kuulostaa varmasti erikoiselta, mutta parhas keskittyminen on ollut niillä kerroilla, kun olen päätynyt tekemään tenttiä yksin johonkin sivuhuoneeseen. Silloin minulle on annettu aikaraja ja hiljainen huone, jossa ei ole mitään virikkeitä. Niin hullulta kuin se kuulostaa, niin minusta tuntuu että aika pysähtyy ja kuulen omat ajatukseni. Annettu aikaraja kuitenkin luo siihen pienen keskittymispakon. Eihän siellä koko päivää voi ajatella mitä sattuu:) Tätä aloin pohtimaan siksi, että äitini ehdotti minulle yhtenä päivänä opiskeluavuksi kirjaston tutkijanhuonetta. Se kuulosti mielenkiintoiselta. Sehän saattaisi oikeasti toimia, sillä tilanne olisi tenttiesimerkkiä vastaava. Täytyy siis kokeilla!

Loppupäätelmäni on, että minun täytyy ilmeisesti valita opiskeluympäristö stressitason ja mielialan mukaan! :)

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Asenne uusiksi!



Tein lopputyöni kokeellisen osion työt vuoden 2012 helmi-huhtikuussa. Kun nyt eletään maaliskuun 2013 alkua, minulla on siis ollut mahdollisia kirjoituskuukausia jo 9. Kuitenkaan tuosta 9 kuukaudesta ei ole varsinaista kirjoitusvaihetta, kuin noin yksi kolmasosaa. Muu aika on mennyt töissä ja muiden mielenkiintoisempien projektien parissa. 

Kokeellista osiota olen kirjoittanut 6 sivua. Testit on tehty, joten sen pitäisi olla vain tehdyn työn raportointia. Lopputyön lähdekirjallisuutta olen kirjoittanut läpi tähän mennessä yhteensä 40 kpl, johon kuuluu artikkeleita, kirjoja ja nettisivustoja. Olen tyytyväinen jos lopullisessa työssä lähdeluettelossa on yhteensä n. 60 viitettä. Näistä olen kasannut kirjalliseen osioon 24 sivua, joka saa jäädä n. 30 sivuun. Minulla on vielä paljon hyviä artikkeleita kirjoittamatta puhtaaksi kirjalliseen osioon. Näistä saan kyllä loput sivut kirjoitettua. Minun ei siis oikeastaan enää tarvitse keskittyä lähteiden etsimiseen. 

Loppujen lopuksi, kun sain ajatukseni tähän kirjoitettua, en tiedä mikä tässä gradunteossa edes mättää. Olen lähes puolivälissä gradussani ja valmistuminen häämöttää lähitulevaisuudessa, jos vain saan itsestäni sen verran irti. 


Olen muodostanut mielessäni gradusta suuren mörön, joka tuottaa ahdistumisen ja pelon tunteita kaikille, jotka vastaavaa joutuu kokemaan. En ainakaan itse tiedä ketään, joka olisi innoissaan siitä enää graduporsessinsa alkuhuuman jälkeen. Tämä 20 viikkoa onkin minulle viimeinen mahdollisuus tehdä muutos ajattelutavassani. Siihen on suhtauduttava vain innolla ja tutkijanaivoilla! Graduaiheeni on oikeasti mielenkiintoinen, miksi tekisin tästä matkastani niin vaikeaa? 

Valmiiksi 20 viikossa!

Kevät ja projektina valmistuminen!

Blogini idea lähti siitä, etten ole saanut Kemian opintojani loppuun toivomassani ajassa. Luin gradutakuu blogisivuilta artikkelin "kuinka saada gradu valmiiksi 20 viikossa":
http://www.gradutakuu.fi/2010/05/05/gradu-valmiiksi-20-viikossa/
Ajattelin, että sen olisi pakko onnistua, sillä olenhan jo aloittanut graduani. Graduuni kuuluu kirjallinen ja kokeellinen osio, sekä tilastollinen tulosten tarkastelu. 20 viikkooni kuuluu myös yksi matematiikan tentti 20.3. Tähän lisätään vaikeusasteeksi se, että käyn päivät töissä. Kuulostaa paljolta, mutta olen gradussani jo melko pitkällä. Toivon siis, että lisääntyvä auringonpaiste saa minuun puhtia, sillä olen kyllästynyt ainaseen sitkutteluun. Sittenkun gradu on valmis, voin urheilla, viettää enemmän aikaa kavereiden kanssa, matkustella ja kaikkea mitä ikinä keksinkään!

Lähtölaskenta alkaa maanantaina 4.3.13 ja 10 viikon päästä, viikolla 19 pitäisi olla tentti ja kirjallinen osio tehtynä. Tämän jälkeen olisi 10 viikkoa aika tehdä kokeellinen osio, sekä tilastollinen tarkastelu loppuun. 20 viikkoa tulee täyteen siis viikolla 29. Tarkoituksenani on päivittää blogiani ainakin kerran viikossa. Kiitos kun luit ensimmäisen blogipäivitykseni. Tästä se lähtee gradujuna puksuttamaan!